Bun venit Admitere Burse / Job-uri Cercetare Parteneriate Localizare Alumni
Departamentul de Electronică și Telecomunicații din Oradea Noaptea cercetătorilor la Universitatea din Oradea

Sala polivalentă a Universităţii din Oradea a găzduit, vineri seară, o nouă ediţie a Nopţii Cercetătorilor, eveniment în cadrul căruia orice orădean a putut să afle ce ştiu să facă oamenii de ştiinţă. În deschiderea evenimentului, rectorul Constantin Bungău le-a spus celor prezenţi că aceasta este o modalitate frumoasă de închidere a anului universitar 2015-2016, a cărui ultimă zi este vineri. De asemenea, rectorul a spus că speră că, prin Noaptea Cercetătorilor, comunitatea locală se va convinge că universitarii lucrează pentru ea. Fiecare facultate orădeană prezentă la eveniment s-a străduit să prezinte rezultate cât mai atractive pentru copii. Cea mai mare trecere au avut aplicaţiile de recunoaştere facială, în faţa cărora copiii au ţopăit bucuroşi că se văd pe ecran. Astfel de aplicaţii au dezvoltat profesorul Tiberiu Fekete de la Facultatea de Arte şi studentul Andrei Hering, de la Electronică Aplicată. Acelaşi student a realizat şi o aplicaţie care "vede" diferite lucruri în locul unei persoane nevăzătoare. "Dacă îi pui un măr în faţă, îţi spune că este un măr", a explicat Andrei. Tot pentru nevăzători, Laviniu Ţepelea, şef de lucrări la Departamentul de Electronică şi Telecomunicaţii, a dezvoltat o aplicaţie care ghidează o persoană nevăzătoare, spunându-i dacă întâlneşte obstacole.Pe lângă facultăţile orădene, au avut standuri în cadrul evenimentului şi diferite companii, precum Plexus ori Celestica, aceasta din urmă arătându-le curioşilor cum funcţionează o imprimantă 3D, sau instituţii şi servicii publice, precum Poliţia de Frontieră, Poliţia Bihor şi SMURD Bihor.

Septembrie 2016

Oradea a obținut mențiune la TIE 2016

În perioada 20-23.04.2016 a avut loc la Universitatea din Suceava a 25-a ediţie a concursului naţional studenţesc TIE 2016 (Tehnologii de Interconectare în Electronică), unde studenţii electronişti de la Universitatea din Oradea au participat cu o echipă formată din 3 persoane. Echipa de la Oradea a fost susţinută de către companiile locale Celestica, Connectronics şi Plexus. Subiectele au fost concepute şi corectura a fost făcută de către reprezentanţi ai companiilor din domeniul inginerie electronică din toată ţara, iar gradul de dificultate a fost la nivel ridicat, corespunzător unui expert începător în domeniul layout din departamentele de proiectare ale companiilor de profil. În acest context, studentul PARANICI ANDRAS de la Universitatea din Oradea a obţinut menţiune, ocupând un merituos loc 6 intre 38 de participanţi (poartă tricou portocaliu în fotografiile alăturate).

 Vivat Academia! Vivat Electronica!

Aprilie 2016

Paranici Andras a obținut locul 3 la TIE PLUS 2017

În 26.04.2017 a avut loc la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași premierea la concursul naţional studenţesc TIE PLUS 2017 (Tehnologii de Interconectare în Electronică), unde studentul PARANICI ANDRAS de la Universitatea din Oradea a obţinut locul 3.

 Felicitări Andras!

Aprilie 2017

Concursul TIE - Iasi 2017

La Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași a avut loc și concursul naţional studenţesc TIE 2017 (Tehnologii de Interconectare în Electronică), unde au participat studenții Peter Zoltan și Jurcă Raul de la Universitatea din Oradea.

 

Orădeni premiaţi pentru un robot

Doi studenţi de la Universitatea Oradea au câştigat premiul I pentru un robot construit de ei.

„Pasiunea mea este electronica şi cam tot ce are legătura cu ea. Pasiunea asta, sunt gata să o spun, o am de când m-am născut, în 1996. Am ştiut toată viaţa că eu vreau să mă ocup cu astfel de activităţi”, spune Kovacs Gabor, student la Universitatea Oradea, care a fost răsplătit cu premiul I la Sesiunea cercurilor știinţifice studenţeşti în domeniile Inginerie Electrică, Control şi Calculatoare. Evenimentul se află la cea de-a IV-a ediţie, a avut loc la Piteşti și a constituit faza naţională.

„Robotul pe care l-am prezentat la Piteşti a fost pentru competiţia Robot Challenge Oradea. Robotul a participat la categoriile «Line follower classic» şi «Line follower enhanced». Prezentarea pe care am realizat-o la Piteşti a convis şi am obţinut locul I, alături de colegul meu Tunyogi David Sandor”, a spus Kovacs Gabor.

Tunyogi David Sandor ne mărturisește că pasiunea lui pentru acest domeniu a început în clasa a VII-a, când a vrut să facă un amplificator. Despre robotul cu care a câştigat premiul I, Tunyogi David Sandor spune că „este un robot cu două motoare, capabil să urmeze autonom o bandă neagră desenată pe fundal alb. Un robot tip «line follower» folosește de regulă senzori IR pentru a face diferența între zona alba și linia pe care trebuie să meargă. Procesarea datelor este rezolvată cu ajutorul microcontrolerului. Robotul ar putea fi folosit pentru o bandă transportoare”, explică Tunyogi David Sandor.

Sesiunea cercurilor știinţifice studenţeşti în domeniile Inginerie Electrică, Control şi Calculatoare este organizată anual de un consorţiu din cinci universităţi: Universitatea din Piteşti, Universitatea Valahia din Târgovişte, Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi, începând cu acest an, Universitatea din Oradea. Sesiunea studenţească este sponsorizată de companii importante din ţară.

„Din partea Universităţii din Oradea au participat 8 studenţi de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, specializările Automatică şi Informatică Aplicată, Electronică Aplicată şi Calculatoare. Lucrările realizate de către studenţi au fost selectate la nivelul Facultăţii I.E.T.I. În urma desfăşurării sesiunii mai sus-menţionate, au fost premiate cu locul I lucrările studenţilor David Sandor Tunyogi şi Gabriel Daniel Kovacs, de la specializarea Electronică Aplicată. Titlurile lucrărilor sunt «Consideraţii asupra implementării hardware a unui robot de tip enhanced time follower», respectiv «Consideraţii asupra implementării programului de comandă pentru un robot de tip enhanced time follower». Menţionăm că studenţii au conceput şi realizat, prin eforturi proprii, respectivul robot”, spune prof. univ. dr. ing. Mircea Gordan.

Domeniul informaticii este din ce în ce mai atractiv pentru tineri. Spre exemplu, în Bucureşti, la Facultatea de Matematică şi Informatică, concurenţa este de 7,7 candidaţi pe un loc. Aceasta în condiţiile în care la mijlocul anilor 2000, până prin 2010 – 2011, nu se reuşea acoperirea locurilor din prima sesiune de admitere, din iulie. La specializarea similară cu cea de la Facultatea de Calculatoare, concurenţa în acest an a fost de 17 candidaţi pe un loc.

De Veronica Bursaşiu

la 27. iulie 2017 10:51

(Articol preluat din presa: http://www.bihon.ro/oradeni-premiati-pentru-un-robot/1872460)

Absolventul nostru de Electronică aplicată, Hering Andrei, a realizat o prezentare pe tema “Linux și cloud computing” la Departamentul de Electronică și Telecomunicații, în laboratorul B215, în fața studenților din anii I, II și III. Prezentarea a avut o relevanță deosebită pentru studenți, datorită faptului că temele prezentate au strînsă legătură cu domeniile celor două specializări ale departamentului. Resursele care au stat la baza acestei prezentări au legătură cu toate cunoștințele acumulate în anii studenției dar și cu experiența profesională acumulată de autor la diverse firme. Au fost prezentate cazuri practice relevante din punct de vedere hardware și software, iar interesul prezentat din partea studenților a suscitat interesul pentru alte prezentări ulterioare.

7 mai 2019

Prezentare inedită pe tema “Linux și cloud computing”

Un grup de studenți de la programele de studii Electronică Aplicată și Rețele și Software de Telecomunicații din cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, Universitatea Oradea, însoțiți de cadrele didactice ale Departamentului de Electronică și Telecomunicații: Prof.univ.dr.ing. Cornelia Gordan, Prodecan Conf.univ.dr. Liviu Moldovan, Ș.l. dr.ing. Adrian Burcă și Prof.univ.dr.ing. Daniel Trip, au efectuat o vizită de studii, vineri, 17.05.2019, la compania Continental Automotive Romania S.R.L. din Timișoara.

Vizita de studii s-a realizat în cadrul acordului de colaborare dintre compania Continental Automotive Romania S.R.L. din Timișoara și Departamentul de Electronică și Telecomunicații al Universității din Oradea, pentru a oferi studenților orădeni o perspectivă profesională de top în Domeniul Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale.

Participanții la această activitate au avut posibilitatea de a vizita următoarele obiective ale companiei timișorene: laboratorul de validare, laboratorul de prototipare, secția de producție și nu în ultimul rând departamentul cercetare și dezvoltare (R&D). În urma acestui program încărcat și diversificat, participanții la această acțiune au avut ocazia să afle ultimele realizări și tendințe din domeniul automotive.

Prezentarea interesantă, atractivă și antrenantă a obiectivelor amintite mai sus a făcut-o dl. Cosmin Moisa, lider în cadrul echipei departamentului R&D. Dl. Cosmin Moisa este un susținător al învățământului academic românesc în domeniul ingineriei electronice și un factor cheie în legătura dintre mediul academic și industria de profil din țara noastră.

17 mai 2019

Vizită de studiu la Continental Timișoara
Membrii ai departamentului de Electronică și Telecomunicații din Oradea  au participat la SIITME 2015
Pagina următoare

Universitatea din Oradea, strada Universității nr. 1,

 410087, Oradea, România

Facultatea I.E.T.I.

Contact

© Departamentul de Electronica si Telecomunicatii